Julefond

Ingredienser:
Skrog, vinger og hals fra en hel and.
Grøntsager til at koge på. F.eks. gulerødder, porre, løg, hvidløg, pastinakker, selleri og lign. Pas på med for mange gulerødder, da fonden bliver for sød. ½ dåse flåede tomater. Lidt eddike. Peberkorn. 1 flaske rødvin

TILSÆT ALDRIG SALT, da saucen hurtig kan blive for salt !!!!

Udben anden og læg 2 bryster og 2 lår til side, som kan bruges i anden anledning.

Brug skroget, vinger, hals mm. til fond. Læg disse i en bradepande med resten af ingredienserne (hold evt. lidt tilbage til senere) og bag dem godt af i ovnen ved 230 grader. Det må gerne blive lidt mørkt og nogle steder sort, da dette giver farve til sovsen. Skrab bunden af bradepanden og hæld alt indhold ned i en stor gryde. Supplere evt. med lidt friske grøntsager i gryden. Hæld vand og rødvin over indtil det dækker. Der bruges cirka en flaske rødvin. Kog godt igennem og gerne i 4-5 timer. Afskum væsken undervejs.

Filtrer væsken til en mindre gryde og lad fonden koge ind til cirka en halv liter koncentreret fond, som er tyknet lidt. Det tager en del tid. Fonden kan fryses ved behov.

Brug fonden som grundlag til en sauce og jævn op med fløde, evt. blå ost og ribsgele. Juster evt. konsistens med maizena. Smag evt. til med sukker og salt.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *