Ingredienser til 20 stk.
0,50 vaniljestang
320 g hvedemel
2 tsk sukker
1,50 tsk stødt kardemomme
0,50 tsk bagepulver
1 tsk natron
0,50 tsk salt
1 øko citron, fintrevet skal
3 æg
4,50 dl kærnemælk
30 g smør, smeltet
2 spsk smør, til stegning
Fremgangsmåde:
Halver vaniljestangen, flæk den ene halvdel på langs og skrab kornene ud. Bland hvedemel, sukker, vaniljekorn, kardemomme, bagepulver, natron, salt og revet citronskal sammen i en skål.
Skil æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommerne sammen med kærnemælk og smeltet smør, og rør det i de tørre ingredienser.
Pisk æggehviderne helt stive.
Rør først 2 spsk æggehvide i dejen og vend derefter resten af æggehviden forsigtigt i dejen, uden at luften slåes ud.
Kom 2 dl af dejen i en sprøjtepose med stor tyl.
Opvarm æbleskivepanden til middelhøj varme, og kom lidt smør i hvert hul.
Fyld hullerne trekvart op med dej. Vend æbleskiverne med et træspyd, en kvart omgang, når de begynder at stivne og hæve i kanterne. Fyld efter med en smule mere dej i midten af æbleskiven og vend den derefter helt rundt. På denne måde får man de fineste runde og fyldige æbleskiver. Vend æbleskiverne nogle gange i løbet af stegning, så de bliver stegt på alle sider og bliver gennembagt.
Server lune med et drys flormelis og syltetøj til.