Mørdej

Dej til 2 tærteforme. Er du nøjagtig med fremgangsmåden, så har du her en model, der virker hele tiden. Tidligere brugt til medaljer.

Dens største kvalitet, ud over altså smagen, er, at den så at sige er skærefast. Du kan skære et rent snit, uden at der står flager og krummer ud til alle sider. Den er pakket med smør, mandler og vanilje, og det er min erfaring, at dejen bliver bedst, når den laves netop de forhold, der er anført i opskriften. Ergo er opskriften til to tærtebunde eventuelt overskydende dej kan du smide i fryseren i udrullet form mellem to stykker bagepapir. Her kan det holde sig i en måneds tid uden konsekvenser for den færdige mørdejsoplevelse.

Ingredienser:
240 g blødt smør
160 g flormelis
60 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler
2 mellemstore æg
kornene af ½ vaniljestang
470 g hvedemel
1 tsk. fint salt

Fremgangsmåde:
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g af hvedemelet en røreskål, og rør det sammen. Enten på røremaskine eller med en elpisker med dej kroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt sammen.

Del portionen i to lige store dele, og rul dejen 12,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej fryseren, så har du den til en anden god gang. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule.

Mørdejen blev brugt til medaljer. Den er nem at arbejde med og smager godt. Husk at rulle den tyndt ud så den ikke bliver for hård men sprød.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *