Jomfruhummerbisque. Den til 1. juledag.

INGREDIENSER:
12-16 stk. pæne jomfruhummer
(er de meget små, bruges der flere)
2-3 spsk. olivenolie
1 spsk. tomatpuré
2 tsk. timian
2-3 tsk. paprika
2 fed hvidløg
1 stort hakket løg
1 porre i skiver
1 persillerod i tern
(I tern)
1 fennikel i tern
(I tern)
1 gulerod i tern
½ flaske tør hvidvin
ca. 1 lille glas Pernod
2½ dl piskefløde
ca. 1 l fiskefind
(købefond kan bruges)
salt og peber

Fremgangsmåde:

Tag jomfruhummerne ud af skallerne. Fjern den sorte tarmstreng på halen.

Alle skallerne samles i en skål. Halerne kommer i en anden skål, dækkes med film og stilles på køl. Læg kødet på frost hvis der går mere end 24 timer inden de skal bruges.

En stor gryde kommer på blusset – god, kraftig varme. Olien må gerne ryge. Skallerne kommes ved og steges godt igennem. Mas dem godt med grydeskeen. Klip i dem med en fjerkrægssaks.

Kom Løg, hvidløg, timian og paprika på og lad det stege lidt med. Tilsæt tomatpure og brænd den lidt af i gryden. Nu kommes så pastis’en på og der flamberes. Så kommes resten af grøntsagerne på og får lov til at stege lidt med mens der jævnligt røres.

Kom så vin og fiskefond på. Der skal være væske til at det dækker skallerne. Er der ikke det, så kom vand på for resten. Nu skal suppen koge i 20-25 minutter. Der danner sig en del skum i begyndelsen – det skummer man af med en hulske.

Efter 25 minutters kogning slukkes blusset. Suppen køler godt ned på køkkenborden og inden den bliver for lun sættes den i køleskabet. Lad suppen trække med skaller og urter mv. gerne natten over. Dagen efter sies suppen. Sørg for at få det hele med! Man bør nu have en god liter rød-brun suppe, der smager himmelsk. Hvis den er et stykke fra himlen, skal den bare koges mere ind.

Kom fløden og smør ved og smag til med salt og peber – men pas på med saltet indtil at suppen smager koncentreret nok. Kog den roligt ind til den har en godt, afrundet smag og en cremet konsistens.

Hertil kan man servere et godt brød og jomfruhummerhalerne, man tog fra i begyndelsen. Disse kan man eventuelt stege for høj varme i 1 minut på panden i olie, – salt og peber og lidt persille, purløg eller måske kørvel på toppen.

Pynt med creme fraiche 38 % og lidt paprika

2 kommentarer

  1. 2024: Købte 6 kg. hos netfisk. 7 voksne i alt. For stor en portion til den kunne være i dne store gryde.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *