Svenske luciaboller / Lusikatte. Ca. 12 stk.
Ingredienser:
2½ dl mælk
25 g. gær
75 g. smør
1 æske safran cirka 1 gram. Knuses i en morter til støv, så den bedre kan fordeles i mælken
45 g. sukker
1/4 tsk. flagesalt
2, 5 spk. lunkent vand
2 æg
570 g. hvedemel
24 stk. rosiner til pynt.
Fremgangsmåde.
Smelt smør på en pande, tag af varmen og rør mælk og stødt safran i smørret.
I en ren skål røres gær ud i vand og der tilsættes sukker, æg, salt og smørblanding med safran og mælk.
Rør det godt sammen og tilsæt melet lidt efter lidt. Ælt dejen godt. Den kan godt være ret klistret.
Lad dejen hæve tildækket i 1½ et lunt sted.
Del dejen i 12 stykker og form 12 luciaboller til luciafigurer (S), brug cirka 60 gram til at håndtere dejen.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og pynt med en rosín í hver snirkel. Lad dejen efterhæve i 30 minutter et lunt sted, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 18 minutter.